HaicuBicla la Gărâna Jazz Festival! Bicicliștilor le place jazzul.

HaicuBicla te trimite la Gărâna Jazz Festival. Tot ce trebuie să faci este să intri aici, pe pagina HcB de Facebook și să îi dai tag într-un comentariu celui sau celei cu care îți dorești să ajungi la Gărâna Jazz Festival. Luni 1 iulie vom anunța câștigătorii celor două abonamente duble la festival pe pagina de Facebook HaicuBicla. Cu bița exclusiv sau cu bița și cu trenul sau cu ce alte combinații îți pot veni prin minte, dar musai și cu bița! Pe scurt, cam acesta ar fi îndemnul HaicuBicla pentru Gărâna Jazz Festival, iar în acest articol vei descoperi de ce susținem aceasta.

Gărâna Jazz Festival a ajuns anul acesta la ediția XXIII și este genul acela de festival cunoscut la nivel internațional de finii cunoscători ai genului. Anul acesta va avea loc în perioada 11-14 iulie, în satul care a dat numele festivalului, Gărâna, sau Wolfsberg, pentru vorbitorii de limbă germană, din județul Caraș-Severin.

Ediția XXIII, 11-14 iulie 2019, Gărâna Jazz Festival
Ediția XXIII, 11-14 iulie 2019, Gărâna Jazz Festival

Există peste 40 de trasee de MTB (unele și pentru cursiere) în zona Banatului Montan, iar organizatorii festivalului au făcut o selecție de trasee ce pot fi realizate cu ușurință de vizitatorii Gărâna.

Opt trasee cu grad de dificultate ușor sau mediu

  1. Brebu Nou – asfalt Semenic – platoul Semenic – Brebu Nou. 41 de km care urmăresc în principal unul dintre traseele celui mai vechi maraton de MTB din România 🙂 – Banat Mountain Bike Maraton. Un circuit care poate fi parcurs în ambele sensuri şi are toate ingredientele de succes pentru o tură de MTB reuşită. Traseul te poartă la 1000 m altitudine peste dealurile golaşe şi însorite, prin pădurile dese către Semenic, prin rezervaţia naturală Izvoarele Nerei, pe malul lacului Trei Ape şi prin localităţile Weidenthal (Brebu Nou) şi Wolfsberg (Gărâna) – viteză, tehnică, determinare, peisaje frumoase, tradiţii şi cultură locală, locuri unice, perfecte pentru o vacanţă sau pentru câteva zile libere.

2. Brebu Nou – dealul Văcuței – lacul Trei Ape – pasul Prislop – Gărâna – Brebu Nou. Un circuit uşor, cursiv, la poalele munţilor Semenic. Cele două sate, Weidenthal (Brebu Nou) şi Wolfsberg (Gărâna), localităţi întemeiate de pemi, etnici de origine germană, la 1830, care au fost părăsite cu timpul şi s-au transformat acum în adevărate sate de vacanţă. Arhitectura este cea care dă locului un aer special. Toate casele sunt văruite în alb, iar ramele ferestrelor sunt vopsite în verde – tradiţie de pe vremea pemilor.

3. Brebu Nou – poiana Rădcoasă – Semenic – Gărâna – Brebu Nou. Dacă vorbeşti de mountain biking pe Semenic şi la Gărîna vorbeşti de Banat Mountain Bike Maraton, un eveniment devenit deja tradiţie şi care adună în fiecare an sute de MTBiști, doritori de adrenalină care caută poteci şi drumuri forestiere cu peisaje deosebite. 90% din acest traseu este de fapt cel mai popular traseu de la Banat Mountainbike Maraton, un traseu care te poartă pe malul lacului Trei Ape, străbate codrii seculari din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, urcă pe platoul Semenicului şi coboară pe poteci excelente în satele de la 1000 m altitudine, Gărîna şi Brebu Nou.

4. Lacul Gozna – culmea Certej – cantonul forestier Poiana Bichi – lacul Secu – lacul Breazova – lacul Gozna. 40 de km de MTB peste înălţimile Certejului şi pe valea Bârzavei. Traseul te duce în locuri unde activitatea industrială din munţii Banatului a influenţat ireversibil viaţa pe aceste meleaguri şi a rămas o moştenire de valoare care trebuie promovată. Lacurile Gozna, Secu sau Breazova sunt excelente pentru relaxare, iar localităţile Cuptoare şi Secu poartă semnele începuturilor industriei grele în Banat. Solicitant dar şi pitoresc, purtându-te pe drumuri forestiere sau poteci, coborâri în forţă, urcări provocatoare sau calm şi relaxare în urcare prin valea umbroasă a Bârzavei, traseul este excelent pentru o zi plină.

5. Groposu – cantonul forestier Talva Campului – Lindenfeld – varful Nemanu Mare – lacul Breazova – lacul Gozna. O tură excelentă cu de toate: locuri încărcate de istorie, minunăţiile si sălbăticia naturii şi moştenirea industrială ce a îmbogăţit aceste locuri. De la Lindenfeld către vârful Nemanu Mare (1.122 m alt.) spre culmile domoale ale Gărânei. Drumuri excelente pentru MTB pe un traseu mediu care te poartă în locuri minunate. Satul Lindenfeld întemeiat de etnici germani pe culmile golaşe ale dealurilor de pe cumpăna apelor din Munţii Semenic este acum părăsit, iar ruinele clădirilor transmit o stare de melancolie. Peisajul ce se deschide spre valea Timişului este impresionant. Ne întoarcem la Văliug în coborâre dură, care te face să închei ziua cu un zâmbet larg. Acum, după 54 de km, meriţi o bere pe terasele de pe malul lacului şi o baie în lacul Gozna. 🙂

6. Lacul Gozna – lacul Breazova – valea Crainicului – lacul Secu – satul Secu – crucea Văliug – Lacul Gozna. Indiferent de sensul ales pentru acest traseu, spectacolul naturii este minunat şi tura de mountain biking este completă. O provocare pentru începători şi o tură plăcută pentru cei cu experienţă. Acest circuit uneşte cele trei lacuri construite pe râul Bârzava şi trece prin satele Cuptoare şi Secu, sate întemeiate de etnici germani acum două secole. În jurul lacului Gozna, apoi prin văi umbrite şi peste culmi însorite, pe drumuri forestiere şi poteci, traseul este foarte frumos, perfect pentru o zi de mountain biking relaxantă.

7. Lacul Gozna – Coșava – Semenic – lacul Gozna. Traseul începe în urcare iniţial uşoară până la Vila Klaus, iar apoi accentuată, dar totuşi plăcută. Drumul de piatră construit acum două secole pentru scopuri industriale ne poartă prin păduri bătrâne şi poieni luminoase până la cantonul forestier Coşava Apelor. Aici se află tunelurile pentru aducţiunile de apă ce transportă apa din bazinul râului Nera spre cel al Bârzavei, o măiestrie a hidrologilor de acum 150 de ani. De la Coşava continuăm către platoul Semenicului aflat la 1.400 m altitudine. Semenicul este marele platou înalt acoperit de pajişti pe ale căror întindere netedă sau uşor vălurită se ridică grămezi de stâncărie cenuşie. Este înconjurat de păduri din care apele şiroiesc abundent în toate direcţiile şi formează văi frumoase. Aici, single trail-urile sunt la ele acasă :D, coborâri rapide către Văliug care te ţin cu sufletul la gură.

8. Lacul Gozna – cantonul forestier Poiana Bichi – peștera Comarnic – poiana Betii – lacul Gozna. Din zona lacului Gozna, pornim în acest circuit pe care putem să-l parcurgem în ambele sensuri. Sensul descris începe pe drumul asfaltat către oraşul Reşiţa şi ajungem la cantonul forestier Poiana Bichi intrăm pe drumul de macadam spre cantonul forestier Padina Seacă pe lângă fostul terasament de cale ferată montană ce a fost săpat pe versanţii calcaroşi între Cuptoare şi Mărghitaş. Deşi acum calea ferată este părăsită, putem traversa cu bicicleta o parte din tunelurile răcoroase prin care acum 100 de ani trecea trenul.

Trei trasee de MTB cu grad de dificultate ridicat

1. Brebu Nou – Tâlva Negranița – Mehadica – Verendin – poiana Rădcoasă – Brebu Nou. Circuitul de 73 de km se recomandă a se realiza în sensul Brebu Nou – Tâlva Negraniţa – Mehadica – Verendin – poiana Şara – Brebu Nou. Coborâm de la înălţimea culmilor unde primii nemţi au întemeiat localităţi, către satele româneşti în care s-au dus lupte pentru păstrarea identităţii şi tradiţiilor româneşti. Coborârea din pădurile Munţilor Semenic se face pe drumuri forestiere de pe care intrăm apoi prin livezile pline de fructe până la Mehadica. De la Mehadica la Verendin ajungem într-o urcare uşoară în care ai parte de peisaje impresionante către dealurile Domaşnei şi Munţii Ţarcu. Urcarea către poiana Şara (Rădcoasa) îţi pune la încercare condiţia fizică însă coborârea spre lacul Trei Ape care urmează te binedispune şi te face să uiţi de efortul depus.

2. Brebu Nou – valea Goleț – Goleț – Slatina Timiș – dealul Văcuței – Brebu Nou. Circuitul Brebu Nou – Goleţ – Slatina Timiş – Brebu Nou ne duce de la 1000 metri altitudine, de la izvoarele râului Timiş, spre valea sa la 250 metri altitudine. Apoi ne întoarce prin poieni lungi şi scăldate de soare la izvoarele celui mai mare râu din Banat. La început, traseul coboară de pe colinele din zona Gărîna în valea Goleţului şi urmează râul o bună bucată. Mai apoi, urcă pe culmile de la Fereuca şi continuă în coborâre pe coama dealului până în satul Goleţ. Din Goleţ pornim spre Saltina Timiş în urcare uşoară pe lângă râul Timiş şi apoi urmează adevărata provocare: urcarea spre lacul Trei Ape, aproximativ 800 de metri diferenţă de nivel pe o distanţă de 15 km.

3. Lacul Gozna – Semenic – Gărâna – vârful Cuca – lacul Breazova – lacul Gozna. Acest circuit de 53 de km te poartă pe coama Munţilor Semenic. Înainte să coborâm către Coşava Apelor schimbăm direcţia spre nord şi suntem deja pe coama Semenicului. Traversam Poiana Alibeg şi urcăm în platoul Semenicului pe care îl traversăm în întregime. Din Semenic, începem o coborâre fantastică până la Gărîna, pe traseul turistic bandă albastră. După o bere la Gărâna, traversăm tot satul şi urcăm spre dealurile de poveste ce înconjoară satul. Mergem spre Vârful Cuca, un punct de belvedere fantastic, o lecţie de geografie despre Munţii Semenic. De aici, coborârea este într-adevar „aspră”. Frânele şi tehnica sunt esenţiale pentru a rămâne în şa, dar e ceva ce sigur te va face să te simţi fericit. Jos, pe lângă râul Bârzava, urcăm lejer către Văliug unde ajungem şi la finalul acestei ture.

Mai multe informații despre traseele de bicicletă, precum și hărțile de traseu găsiți pe http://muntii-nostri.ro și http://www.banatul-montan.ro. O hartă cu trasee ciclo-turistice poate fi comandată de aici.

Programul muzical al ediției din 2019 a festivalului este:

Joi 11 iulie
• Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu (Norvegia, India)

Vinei 12 iulie
• Trygve Seim Quartet (Norvegia)
• Mathisen – Robin – Borlai (Norvegia, Italia, Ungaria)
• Giovanni Guidi Quintet [João Lobo, Francesco Bearzatti, Roberto Cecchetto, Thomas Morgan]

Sâmbătă 13 iulie
• Lars Danielsson & Paolo Fresu (Suedia, Italia)
• Renaud Garcia-Fons & Dorantes (Franța, Spania)
• Grégory Privat Trio (Franța)
• Jacky Terrasson Trio (Franța, S.U.A.)

Duminică 14 iulie
• Moshulu [Jeff Berlin, Dennis Chambers, David Sancious, Oz Noy]
• John Surman Trio (Marea Britanie)

Concurs HaicuBicla la Gărâna Jazz Festival 2019
Concurs HaicuBicla la Gărâna Jazz Festival 2019

Dacă toate cele mai de sus te-au convins să-ți iei bicla și cel mai bun prieten la ediția din acest an a festivalului Gărâna Jazz Festival, poate zeii random.org vor avea gânduri bune cu tine și vei fi câțștigătorul unuia dintre cele două abonamente duble la festival. Tot ce trebuie să faci este să intri aici, pe pagina noastră de Facebook și să urmezi instrucținuile. Luni 1 iulie vom face extragerea și anunța câștigătorii pe pagina de Facebook HaicuBicla.

10 ani de SkirtBike

SkirtBike 10 ani

Vă vine a crede sau nu, dar s-au făut 10 ani de SkirtBike. Ce înseamnă aceasta? Simplu: peste 25,000 de doamne și domnișoarea care pedalează în peste 20 de orașe din țară. Altfel spus, de 10 ani deja, fetele pe biciclete își doresc un oraș verde pentru oameni și mai puține mașini. Sunt 10 ani de când doamnele și domnișoarele au ales bicicleta ca mijloc de transport. Toate acestea deoarece pe două roți se schimbă mentalitățile.

Duminică 9 iunie, începând cu orele 16.00, la Palatul Copiilor din București se dă startul celei mai elegante parade pe două roți.

Parada SkirtBike

Parada va incepe la ora 17.00 și se va desfășura pe traseul: Parcul Lumea Copiilor – Bvd. Tineretului – Bvd. Dimitrie Cantemir – Bvd. Unirii – Piaţa Alba Iulia – Bvd. Burebista – Calea Dudeşti – Bvd. Octavian Goga – Splaiul Unirii – Şos. Mihai Bravu – Calea Văcăreşti – Bvd. Tineretului – Parcul Lumea Copiilor.

În cadrul Paradei SkirtBike vor avea loc o serie de activări dedicate biciclistelor susținute de partenerii evenimentului. 

Lucrurile bune nu se opresc aici! Anul acesta, parada SkirtBike va avea loc și în alte 19 orașe: Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Botosani, Brașov, București, Craiova, Constanța, Deva, Drobeta Turnu Severin, Galați, Hunedoara, Iași, Miercurea-Ciuc, Oradea, Sighetul Marmatiei, Suceava, Târgu Mureș.

Parteneri: Primaria Sector 4.

Sponsori: Biciclete Pegas, Nestlé Fitness, CCC Shoes & Bags România, Aqua Carpatica, MiniPrix.

Parteneri media: Radio TANĂNANA,  Revista Tango, FreeRider.ro, Hai cu Bicla, Active News, Revista Atelierul, Bucharest Style.

Stație, mecanicul tău personal

Stație, mecanicul tău personal, este definiția cea mai bună pe care o putem da celor montate de HaicuBicla. Până în prezent, HcB a amplasat 15 stații: 12 în București, 2 la Sfântu Gheorghe și o stație la Brașov. Aye!

Amplasarea stațiilor de reparat biciclete de către HaicuBicla a început în 2016, ca urmare a câștigării unui grant de excelență în inovație și design, în cadrul programului Mobilizăm Excelența. În grantul primit, suma cuprindea doar cinci stații, însă am renunțat la salariile pe care le-am fi primit ca manageri de proiect să mai achiziționăm, în schimb, două stații.

Astfel, în viețile (bi)cicliștilor bucureșteni au apărut primele șapte stații. Stațiile sunt cumpărate de la Mantis, un producător sloven. Sunt de culoare verde, nu consumă curent și pot fi folosite fără niciun cost. Sunt din oțel galvanizat, așadar rezistente la coroziune și fiecare dintre ele conține: un set de chei Unior, imbusuri, cheie de contrat butucii, șurubelnițe, leviere pentru pene, o pompă cu manometru pentru măsurarea presiunii din cauciuc. Acestora li se adaugă un suport pe care se urcă bicicleta. Stația are 1,65 m înălțime și puțin peste 20 de kg, fiind gândită pentru utilizarea intensivă în aer liber.

Cele șapte stații din programul Mobilizăm Excelența sunt amplasate în următoarele zone: Biblioteca Națională, Atelier Pinion, MȚR, Skate-Park Herăstrău, J’ai Bistrot, Școala 205 și La Firul Ierbii.

Acestora li se adaugă alte opt stații amplasate cu ajutorul HaicuBicla la: Oregon Park Pipera, Novo Park, Floreasca Park, Timpuri Noi Square, Campus 6 (București), Livada Poștei (Brașov) și două în curs de montare în orașul Sfântu Gheorghe, achiziționate de Fundația Comunitară Covasna.

Stație Cătălin Timpuri Noi Square
Stație Cătălin de la Timpuri Noi Square
Foto: Kev

În prezent, asociația noastră se află în prim proces de reparare a stațiilor din programul Mobilizăm Excelența, întrucât acestea au fost vandalizate. Iar.

Zilele trecute, am profitat de mini-vacanța de 1 mai pentru a re-monta stația de la Skate-Park Herăstrău și am făcut și o mică razie pe la 6 din cele 12 stații din București, pentru a vedea în ce stare se află. Iată mai jos editul făcut de colegul nostru Mihai aka Ziegler Shoot Responsibly.

Facem un apel pe această cale acelora dintre voi care nu au depus încă formularul 2% și care vor să contribuie alături de HaicuBicla să le facă o viață mai bună (bi)cicliștilor să redirecționeze impozitul pe venitul de anul trecut în contul asociației noastre. În acest fel, Stație, mecanicul tău personal va putea fi reparat.

Datele Asociației HaicuBicla sunt:
Cod de identificare fiscală 33130260, cont bancar (IBAN) RO07 RNCB 0280 1413 0796 0001.

Stație Andu de la Skate-Park Herăstrău
Stație Andu de la Skate Park Herăstrău, înainte și după

Din câte ne-au scris unii membri ai comunității de bicicliști, am înțeles că necesită anumite reparații și stațiile amplasate în zona clădirilor de birouri, precum cele de la Novo Park și Floreasca Park. În cazul acestora, îi rugăm pe bicicliștii care lucrează în respectivele clădiri de birouri să își anunțe colegii de la administrativ sau/ și proprietarii clădirilor cu privire la defecțiunile apărute, iar în cazul în care reparațiile necesită anumite piese, acelea ne pot fi comandate.

Staţia autonomă de service pentru biciclete și setul Tooler


HaicuBicla este distribuitor unic în România al produselor Mantis Stands: staţia autonomă de service pentru biciclete și setul Tooler. Niciuna nu consumă curent electric, nu poluează și vin în sprijinul bicicliștilor.
Staţia autonomă de service pentru biciclete
Staţia autonomă de service pentru biciclete

Staţia autonomă de service pentru biciclete este proiectată şi construită pentru utilizare în zone publice sau orice peisaj urban. Este prevăzută cu un suport fix de susținere în siguranţa a bicicletei, într-o poziţie confortabilă pentru reparat.  Aici se pot efectua ajustari si reparaţii simple, de la remedierea unei pene de cauciuc, la ajustarea frânelor sau a schimbătoarelor de viteze, în regim imediat, fără niciun cost. Sunt dotate cu set complet de scule, precum şi o pompă de aer manuală cu manometru.

Cum se utilizează Stația ?

Staţia autonomă de service pentru biciclete
Utilizare staţie autonomă de service pentru biciclete

Utilizarea staţiei autonome de service pentru biciclete este foarte simplă și este compatibilă cu toate tipurile de biciclete. Se agaţă bicicleta, introducând tija şeii în suportul fix de susţinere. Cu ajutorul sculelor prinse de staţie se poate interveni asupra fiecarei părţi a bicicletei. Dupa ce ai terminat repararea, verifici presiunea în pneuri şi îți poți continua drumul.

Date tehnice Stație

Material: otel galvanizat vopsit în câmp electrostatic

Dimensiuni:  150 cm x 45 cm x 65 cm

Setul de scule ascuns în interiorul standului este ataşat cu cabluri de oţel învelite într-un material plastic rezistent. Setul de scule (marca UNIOR) cuprinde: cheie reglabilă 150 mm, set de chei hexagonale 2,5 – 10, şurubelniţă cruce PH2 x 100, şurubelniţă cu vârf plat 5,5 x 100, cheie fixă 13/14, cheie fixă 15/17, 2 leviere metalice

Pompă de aer manuală cu manometru
Pompă de aer manuală cu manometru Stație

Pompă de aer manuală SKS Airworx 10.0 (10 bar / 144 psi) cu manometru, compatibilă cu toate tipurile de valve și acoperita cu un înveliș protector

Date tehnice Tooler

C:\Users\radup\Desktop\luiza\HCB\mantis\imagini ToolerL\ToolerL1.jpg
Set de scule

Material: otel galvanizat vopsit în câmp electrostatic. Setul de scule este atașat cu cabluri de oţel învelite într-un material din plastic rezistent. Setul de scule (marca UNIOR) cuprinde: cheia Torx 10/15/25, cheie reglabilă 150 mm, set de chei hexagonale 2,5 – 10, şurubelniţă cruce PH2 x 100, şurubelniţă cu vârf plat 5,5 x 100, cheie fixă 13/14, cheie fixă 15/17, 2 leviere metalice, scule pentru înlocuirea plăcuţelor de frâna şi de ajustare a discului de frână

Culoare standard: Verde (RAL6018). Alte culori disponibile: Galben (RAL1021), Roşu (RAL3002), Albastru (RAL5010), Negru mat (RAL905).
Garanţie: 3 ani la perforarea prin coroziune a pieselor galvanizate şi vopsite electrostatic

Staţiile și Tooler-ul pot fi personalizate din fabricaţie cu orice design, culoare sau cu logoul companiei. Dimensiunile și setul de scule pot fi, de asemenea, configurate în funcție de nevoile utilizatorilor, grație partenerilor noștri din Slovenia, de la Mantis.

Pentru mai multe informații și/sau comenzi ne poți scrie la oana@haicubicla.ro sau catalin@haicubicla.ro

Parada Micilor Bicicliști a ajuns la ediția a V-a

Parada Micilor Bicicliști este forma prin care este marcată ziua Mondială a Bicicletei. Astfel, micii bicicliști de azi pot învăța să pedaleze pentru un viitor mai verde, la această paradă dedicată lor, paradă ce a a ajuns la ediția cu numărul cinci.

Evenimentul va avea loc sâmbătă 8 iunie și va cuprinde multe jocuri și activități, atât pentru copiii între 3 și 18 ani, cât și pentru echipele formate din copii și adulți pe bicicletă. Evenimentul are și o latură practică. Astfel, cei mici vor fi ajutați să înțeleagă și să învețe câteva reguli de siguranță ce trebuie respectate în timpul biciclitului, cum să manevreaze bicicleta printre obstacole și mai ales, cum să pedaleze în grup. Toate aceste activități vor fi bifate în Brevetul Micului Biciclist, brevet pe care fiecare participant îl va avea în kitul de înscriere, alături de biletul la tombolă. Participarea este gratuită, iar înscrierea se face aici.

Brevetul Micului Biciclist

Copiii care nu au împlinit încă 14 ani, trebuie să fie însoțiți de cel puțin un adult (biciclist sau pieton) și este recomandat să fie echipați cu cască de biciclist, iar bicicleta să aibă sonerie.

Parada Micilor Bicicliști este singurul eveniment dedicat micilor pasionați de pedalat. Este organizată de Federația Bicicliștilor din România, prin Asociația GO4FUN, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin Proedus. Evenimentul va avea loc sâmbătă 8 Iunie 2019, începând cu orele 10.00, în București, în Piața Contituției. Traficul rutier va fi blocat, copiii putând să pedaleze în voie până la Piața Unirii. Startul paradei este anunțat pentru ora 12:30.

Cei interesați să dea o mână de ajutor ca voluntari sunt rugați să se înscrie aici. Mulțumim din toate spițele!

Infrastructura de biciclete, adevăr sau provocare

Infrastructura de biciclete nu reprezintă câtuși de puțin un moft, ci o necesitate care aduce beneficii participanților la trafic. Ca de pildă: creșterea siguranței participanților la trafic, încurajarea mersului cu bicicleta și contribuția la scăderea gradului de poluare. Este modul prin care autoritățile pot arăta că se gândesc la cetățeni, indiferent că aceștia sunt pietoni, automobiliști sau bicicliști.

Pistele nu trebuie musai să fie legate de marile bulevarde și trotuare, aceasta fiind capcana în care edilii și guvernanții noștri se tot încăpățânează să cadă în ciuda tuturor demersurilor asociațiilor de bicicliști. Bucureștiul a fost folosit ca un laborator de experimente, cobaii fiind pietonii, bicicliștii și șoferii auto. Probabil îți mai amintești cum au fost trasate liniile galbene pe trotuare, pentru ca ulterior poliția rutieră (pe bună dreptate) să spună că acelea sunt piste ilegale. Toate acestea în urma unor studii de fezabilitate. Pe banii noștri.

În ziua cu Conferințele Sfântul Pedalie „Infrastructura de biciclete, adevăr sau provocare”, a apărut în presă informația că vor fi construiți 48 de km de pistă. Propunerile de trasee sunt pe bulevarde aglomerate care îi pot face pe bicicliști să renunțe la mersul cu bicicleta.
Traseul 1: P-ța Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str.Nicolae Caramfil – Șos. Pipera – Piața Presei Libere – Șos kiseleff – Bd. Constantin Prezan 
Traseul 2: P-ța Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Șos. Mihai Bravu 
Traseul 3: Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independenței – Bd. Națiunile Unite 
Traseul 4: Bd. Libertății – Piața Constituției – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul Național.

La câteva ore după apariția știrii, am văzut imagini cu infrastructura de 600 km de pistă de biciclete din Coreea. În plus, ne-a fost prezentată de către un biciclist pasionat de hărți ideea unei piste de biciclete. Pista are 3,5 km și leagă Obor de Pipera. Departe de aglomerația urbană, pe o fostă cale ferată. Cu puțină voință politică acest lucru s-ar putea întâmpla. Acest exemplu nu este unul singular. Bucureștiul are o comoară de piste ce ar lega zonele mărginașe între ele și de centru. Și chiar de salba de lacuri a capitalei. Exemplele continuă și cu zonele rurale din Ilfov. Practic, o adevărată rețea de piste, cum vedem și la alții, având cea mai importantă calitate: sunt sigure.

La Conferințele Sfântul Pedalie, i-am avut invitați pe Silvia Dinu și Vlad Grigore de la 2 Bikes Odyssey, pe Florian Keiper de la Not Without my bike și pe Alex Pleșa care ne-a prezentat ideea de pistă pe o cale ferată dezafectată.

Silvia și Vlad au plecat pe biciclete pe Drumul Mătăsii, pe ruta: Bulgaria, Turcia, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan și Kîrgîzstan. Întrucât nu au obținut vizele de China, au luat un zbor până în Coreea. Au ajuns apoi și în Japonia, pentru a o pedala.

Traseul gândit inițial

În cifre, expediția lor a însemnat următoarele: 8 luni, adică 10.036 km pedalați, cu o diferență de nivel 131.475 m. La capitolul pene, Silvia a avut 2, iar Vlad 0. Silvia a pierdut 1 cârlig de prindere la cobul din față și alte 4 șuruburi de prindere la coburile spate. Vlad a rupt 2 spițe la roata spate și amândoi și-au schimbat lanțurile bicicletelor la 8.500 km.

Frânturi de drum, de pe pistele de biciclete pe care au pedalat Silvia și Vlad de la 2 Bikes Odyssesy. Un soi de premiu după drumurile de pământ din Asia Centrală.

Florian Keiper, biciclistul german venit cu bicicleta de la Berlin, ne-a povestit despre acțiunile asociației din care face parte. Ne-a arătat imagini de la petrererile pe care le organizează pentru comunitatea de bicicliști de la Berlin. Am văzut un montaj cu Goldsprints și cu întreceri cu biciclete ciudate. De la el am aflat și de CarEXIT, al cărui clip te invit să-l urmărești:

CarEXIT

În privat, Florian ne-a povestit că nu s-a simțit primit cum se cuvine, ca biciclist. Aceasta apropos de drumurile pe care a mers de la intrarea în țară pe la Galați, până la București. În București, a rămas surprins de cât de neprietenos poate fi orașul cu pietonii și bicicliștii. Ne-a mai zis că a observat și cât de înalte sunt bordurile.

Cel mai așteptat moment a fost prezentarea lui Alex Pleșa, despre pista de biciclete de pe fosta cale ferată. O pistă ce ar lega zona Obor de Pipera în 10 minute de mers cu bicicleta, în ritm de plimbare. În video de mai jos poți urmări un filmuleț cu locurile pe unde ar trece acea pistă. Să te asiguri că la minutul 03:07 ai sunetul pornit.

Dovada că putem avea în București piste de biciclete separate de bulevarde
Un slide al prezentării lui Alex mai mult decât sugestiv

Vestea bună este că printre invitați s-a aflat și consilierul general Raluca Teodor. Aceasta lucrează de luni bune să pună bazele implementării acestei piste. Ne-a explicat ce a făcut până în prezent și speră să revină cu vești în circa o lună și jumătate. O altă veste la fel de bună este că bicicliștii au fost încântați de idee și s-au oferit să ajute. Un alt exemplu că societatea civilă și politicul pot colabora dacă există voință. Vom reveni pe subiectul acestei piste imediat ce vom primi noutăți.

La final am organizat o tombolă. Premiile fiind: lumini de la Gaciron România, bilete la 3 Smoked Olives Festival, o gamelă de la Not Without My Bike și sonerii oferite de HaicuBicla.

Conferințele Sfântul Pedalie au debutat în 2014 cu Primul Milion de Km înregistrați de membri Clubul HaicuBicla de pe Strava. Am continuat cu Retrospectiva de Șosea 2014, Portret de biciclist și Fete pe biciclete.

Voucherele bucureștenilor, obținute pentru biciclete, trebuie declarate ca venituri impozabile. Cât e impozitul

Cei care au primit în 2018 vouchere pentru biciclete de la Primăria Municipiului București sunt obligați să depună anul acesta Declaraţia Unică şi să plătească un impozit de 10% pentru venitul obținut, după cum le-au spus celor de la Profit.ro, reprezentanții ANAF.


Declaraţia Unică poate fi depusă doar online, prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual (SPV), în baza creării unui cont pe respectiva platformă.

Amenda pe care ANAF o aplică celor care nu-și respectă obligația de a depune Declarația Unică este cuprinsă între 50 de lei și 500 de lei.

Voucherele bucureștenilor, obținute pentru biciclete, trebuie declarate ca venituri impozabile
Voucherele primite din partea PMB pentru achiziția unei biciclete trebuie declarate la ANAF

Pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu, amintim că circa 25.000 de bucureşteni sunt așteptați de cei de la ANAF să depună Declaraţia Unică pentru voucherul din 2018 şi să achite impozitul de 50 de lei.

La momentul apariției ideii acordării de vouchere de biciclete de către Primăria Capitalei, comunitatea de biciliști a tras un mare semnal de alarmă. Astfel, încă de la ședința Consiliului General au fost oferite contra argumente proiectului, inclusiv d.p.d.v. al mecanismului de acordare. Totul în van, deși PMB prin d-na. primar Gabriela Firea a avut și are mereu trimise idei prin care să încurajeze în mod real și simplu mersul cu bicicleta, în detrimentul folosirii mașinii. Despre aceasta am povestit și noi celor de la Ziare.com aici sau aici.

Bicicleta, o mină de aur pentru sănătatea și buzunarul fiecăruia

Bicicleta, o mină de aur pentru sănătatea și buzunarul fiecăruia! Așa aș putea defini întâlnirea de azi cu senior expertul European Cycling Federation, PhD Randy Rzewnicki.

Cum de e bicicleta o mină de aur? Acesta este un adevăr aflat de mulți dintre cei care folosim bicicleta. Pentru acei câțiva care nu au aflat secretul, voi închide ochii: îmi vin în minte momentele în care câștig timp pentru că în orele de vârf, pe biclă fiind, eu unul mă mișc în timp ce șoferii stau pe loc, prinși în trafic și „ard gazul de pomană” la propriu.

Sau, îmi mai vin în minte dățile acelea când îmi dau seama că mi-au mai rămas bani deoarece nu i-am cheltuit pe transport, deplasându-mă cu bicicleta. Și aș mai adăuga și acele momente când îmi dau seama că nu am mai răcit și mă lăud celor din jur, spunându-le că mersul cu bicla pare să mă fi călit.

La întâlnirea de azi am ajuns la concluzia că fiecare dintre noi, indiferent de rolul pe care-l avem în societate, de la simpli cetățeni la activiști sau politicieni, de la angajați în mediul privat sau la stat, nu trebuie să ne dăm bătuți în fața unor autorități obtuze și putem pune umărul să ajutăm la creșterea gradului de sănătate al populației și la un mediu mai puțin poluat.

Azi am văzut cifre cu privire la beneficiile pedalatului versus riscuri, am văzut cum 15 minute zilnice de pedalat sau mers pe jos pot preveni decesele premature. Sau cum un angajator poate influența productivitatea și sănătatea angajaților, prin simpla stimulare a mersului la serviciu cu bicicleta a angajaților, prin amplasarea de rasteluri / parcări de biciclete.

Tot azi am văzut cum un doctor poate influența în bine sănătatea unui pacient venit la un control de rutină, adăugând în setul obișnuit de întrebări o întrebare banală precum „ați venit la consult pe jos?”, întrebare căreia, același doctor îi poate adăuga un sfat precum „vă recomand să faceți mai multă mișcare în fiecare zi”.

La un moment dat, înâlnirea a căpătat aliura unui brainstorming în care toți cei prezenți încercam să venim cu idei de cum putem influența îmbunătățirea sănătății românilor și reducerea poluării, prin încurajarea mersului cu bicicleta. Fiecare a verbalizat idei și mai mult decât atât, toți am plecat cu teme pentru acasă, de la un banal nu trebuie să cedăm ignoranței autorităților, până la hai să ne mai întâlnim, să mișcăm lucrurile care parcă prea stau pe loc, împotmolite.

Echipajul HaicuBicla le mulțumește încă o dată tuturor celor prezenți pentru că și-au făcut timp să vină la întâlnire într-o mohorâtă după-amiază de luni.

Mulțumim din toate spițele Ralucăi Teodor, Ralucăi Fisher, Ioanei Deneș, lui Marian Ivan, Tudor Pop, Daniel Sărdan, Florin Grigorescu și Mihai Deneș. For bike sake and bikers health, această după-amiază trebuie să se mai repete!

Bicicleala-i sănătoasă

Bicicleala-i sănătoasă, o întâlnire a (bi)cicliștilor cu Randy Rzewnicki PhD, Senior Health Expert al ECF – European Cycling Federation.

Întâlnirea va avea loc luni 08 Aprilie, orele 16:30, la sediul Fundatiei RBL din Calea Dorobanților, 42, et. 3, ap. 5, sector 1, București.

Printre invitați se va afla și Tudor Pop, deputat și membru în comisia de sănătate a Camerei Deputaților.

RSVP la mihai.denes@gmail.com sau oana@haicubicla.ro, cu rugămintea să aștepți confirmarea scrisă, întrucât sala are 20 de locuri.

Mai multe detalii despre întâlnire pot fi găsite aici.

Mai multe despre Randy Rzewnicki PhD Senior Health Expert pot fi găsite aici sau aici.

Evenimentul este organzizat de Go4Fun Romania, Asociația Green Revolution, Federația Bicicliștilor din România și HaicuBicla.

CarEXIT și ia-ți viața înapoi, mergi cu bicicleta!

CarEXIT și ia-ți viața înapoi, mergi cu bicicleta! Sub acest îndemn se învârte conceptul unor activiști din Germania. Îi vei putea cunoaște și tu pe 8 mai la București, la Conferințele Sfântul Pedalie. Acești bicicliști vin cu argumente practice, pragmatice, de la firul asfaltului, toate numai bune să îi derermine pe șoferii auto să renunțe la statul în trafic, la banii chetuiți pe carburanți și să opteze pentru libertatea și toate avantajele oferite de bicicletă. Te poți convinge și tu, doar accesând site-ul lor http://www.carexit.org/ro/ sau editul făcut de ei, de mai jos. Atât site-ul, cât și filmulețul sunt traduse și în limba română.

Dacă pe site vei găsi inclusiv un chestionar care testează cât de dispus ești să CarEXIT, în edit vei găsi mărturiile mai multor oameni cărora bicicleta le-a schimbat viața. Printre ei și o doamnă ajunsă la o vârstă venerabilă și care ne-a cucerit de-ndată!

Florian, unul dintre inițatorii carEXIT va ajunge la București cum altfel dacă nu pe bicicletă, pe drumul lui spre Iran, de la Berlin. Această călătorie cu bicicletă reprezintă visul pentru care și-a dat demisia de la serviciu. Yuuuhuuu!

CarEXIT
Traseul ales

Așadar, save the date: 8 mai, Conferințele Sfântul Pedalie. Din program: Florian de la FahrradBande Berlin ne va povesti despre FRE!LAUF DIY Bike-Camp, aventurile de pe drumul până la București și nu în ultimul rând despre carEXIT.

Aventurile lui Floki (așa cum se recomandă prietenilor) vor putea fi urmărite și pe Not Without My Bike. Aceasta este pagina de Facebook pe care va posta din când în când. Aceasta deoarece ne-a spus că nu va avea la el un smartphone. Un alt amănunt demn de povestit este că va porni la drum însoțit de un prieten. În funcție de cât îl vor ține (sau nu) picioarele pe prietenul lui e posibil ca Florian să ajungă singur la București. Vom afla aceasta și altele pe 8 mai. Echipajul HaicuBicla va reveni cu amânunte, tu trebuie acum să-ți rezervi în calendar seara zilei de 8 mai.