HaicuBicla

HaicuBicla la Gărâna Jazz Festival! Bicicliștilor le place jazzul.

HaicuBicla te trimite la Gărâna Jazz Festival. Tot ce trebuie să faci este să intri aici, pe pagina HcB de Facebook și să îi dai tag într-un comentariu celui sau celei cu care îți dorești să ajungi la Gărâna Jazz Festival. Luni 1 iulie vom anunța câștigătorii celor două abonamente duble la festival pe pagina de Facebook HaicuBicla. Cu bița exclusiv sau cu bița și cu trenul sau cu ce alte combinații îți pot veni prin minte, dar musai și cu bița! Pe scurt, cam acesta ar fi îndemnul HaicuBicla pentru Gărâna Jazz Festival, iar în acest articol vei descoperi de ce susținem aceasta.

Gărâna Jazz Festival a ajuns anul acesta la ediția XXIII și este genul acela de festival cunoscut la nivel internațional de finii cunoscători ai genului. Anul acesta va avea loc în perioada 11-14 iulie, în satul care a dat numele festivalului, Gărâna, sau Wolfsberg, pentru vorbitorii de limbă germană, din județul Caraș-Severin.

Ediția XXIII, 11-14 iulie 2019, Gărâna Jazz Festival
Ediția XXIII, 11-14 iulie 2019, Gărâna Jazz Festival

Există peste 40 de trasee de MTB (unele și pentru cursiere) în zona Banatului Montan, iar organizatorii festivalului au făcut o selecție de trasee ce pot fi realizate cu ușurință de vizitatorii Gărâna.

Opt trasee cu grad de dificultate ușor sau mediu

  1. Brebu Nou – asfalt Semenic – platoul Semenic – Brebu Nou. 41 de km care urmăresc în principal unul dintre traseele celui mai vechi maraton de MTB din România 🙂 – Banat Mountain Bike Maraton. Un circuit care poate fi parcurs în ambele sensuri şi are toate ingredientele de succes pentru o tură de MTB reuşită. Traseul te poartă la 1000 m altitudine peste dealurile golaşe şi însorite, prin pădurile dese către Semenic, prin rezervaţia naturală Izvoarele Nerei, pe malul lacului Trei Ape şi prin localităţile Weidenthal (Brebu Nou) şi Wolfsberg (Gărâna) – viteză, tehnică, determinare, peisaje frumoase, tradiţii şi cultură locală, locuri unice, perfecte pentru o vacanţă sau pentru câteva zile libere.

2. Brebu Nou – dealul Văcuței – lacul Trei Ape – pasul Prislop – Gărâna – Brebu Nou. Un circuit uşor, cursiv, la poalele munţilor Semenic. Cele două sate, Weidenthal (Brebu Nou) şi Wolfsberg (Gărâna), localităţi întemeiate de pemi, etnici de origine germană, la 1830, care au fost părăsite cu timpul şi s-au transformat acum în adevărate sate de vacanţă. Arhitectura este cea care dă locului un aer special. Toate casele sunt văruite în alb, iar ramele ferestrelor sunt vopsite în verde – tradiţie de pe vremea pemilor.

3. Brebu Nou – poiana Rădcoasă – Semenic – Gărâna – Brebu Nou. Dacă vorbeşti de mountain biking pe Semenic şi la Gărîna vorbeşti de Banat Mountain Bike Maraton, un eveniment devenit deja tradiţie şi care adună în fiecare an sute de MTBiști, doritori de adrenalină care caută poteci şi drumuri forestiere cu peisaje deosebite. 90% din acest traseu este de fapt cel mai popular traseu de la Banat Mountainbike Maraton, un traseu care te poartă pe malul lacului Trei Ape, străbate codrii seculari din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, urcă pe platoul Semenicului şi coboară pe poteci excelente în satele de la 1000 m altitudine, Gărîna şi Brebu Nou.

4. Lacul Gozna – culmea Certej – cantonul forestier Poiana Bichi – lacul Secu – lacul Breazova – lacul Gozna. 40 de km de MTB peste înălţimile Certejului şi pe valea Bârzavei. Traseul te duce în locuri unde activitatea industrială din munţii Banatului a influenţat ireversibil viaţa pe aceste meleaguri şi a rămas o moştenire de valoare care trebuie promovată. Lacurile Gozna, Secu sau Breazova sunt excelente pentru relaxare, iar localităţile Cuptoare şi Secu poartă semnele începuturilor industriei grele în Banat. Solicitant dar şi pitoresc, purtându-te pe drumuri forestiere sau poteci, coborâri în forţă, urcări provocatoare sau calm şi relaxare în urcare prin valea umbroasă a Bârzavei, traseul este excelent pentru o zi plină.

5. Groposu – cantonul forestier Talva Campului – Lindenfeld – varful Nemanu Mare – lacul Breazova – lacul Gozna. O tură excelentă cu de toate: locuri încărcate de istorie, minunăţiile si sălbăticia naturii şi moştenirea industrială ce a îmbogăţit aceste locuri. De la Lindenfeld către vârful Nemanu Mare (1.122 m alt.) spre culmile domoale ale Gărânei. Drumuri excelente pentru MTB pe un traseu mediu care te poartă în locuri minunate. Satul Lindenfeld întemeiat de etnici germani pe culmile golaşe ale dealurilor de pe cumpăna apelor din Munţii Semenic este acum părăsit, iar ruinele clădirilor transmit o stare de melancolie. Peisajul ce se deschide spre valea Timişului este impresionant. Ne întoarcem la Văliug în coborâre dură, care te face să închei ziua cu un zâmbet larg. Acum, după 54 de km, meriţi o bere pe terasele de pe malul lacului şi o baie în lacul Gozna. 🙂

6. Lacul Gozna – lacul Breazova – valea Crainicului – lacul Secu – satul Secu – crucea Văliug – Lacul Gozna. Indiferent de sensul ales pentru acest traseu, spectacolul naturii este minunat şi tura de mountain biking este completă. O provocare pentru începători şi o tură plăcută pentru cei cu experienţă. Acest circuit uneşte cele trei lacuri construite pe râul Bârzava şi trece prin satele Cuptoare şi Secu, sate întemeiate de etnici germani acum două secole. În jurul lacului Gozna, apoi prin văi umbrite şi peste culmi însorite, pe drumuri forestiere şi poteci, traseul este foarte frumos, perfect pentru o zi de mountain biking relaxantă.

7. Lacul Gozna – Coșava – Semenic – lacul Gozna. Traseul începe în urcare iniţial uşoară până la Vila Klaus, iar apoi accentuată, dar totuşi plăcută. Drumul de piatră construit acum două secole pentru scopuri industriale ne poartă prin păduri bătrâne şi poieni luminoase până la cantonul forestier Coşava Apelor. Aici se află tunelurile pentru aducţiunile de apă ce transportă apa din bazinul râului Nera spre cel al Bârzavei, o măiestrie a hidrologilor de acum 150 de ani. De la Coşava continuăm către platoul Semenicului aflat la 1.400 m altitudine. Semenicul este marele platou înalt acoperit de pajişti pe ale căror întindere netedă sau uşor vălurită se ridică grămezi de stâncărie cenuşie. Este înconjurat de păduri din care apele şiroiesc abundent în toate direcţiile şi formează văi frumoase. Aici, single trail-urile sunt la ele acasă :D, coborâri rapide către Văliug care te ţin cu sufletul la gură.

8. Lacul Gozna – cantonul forestier Poiana Bichi – peștera Comarnic – poiana Betii – lacul Gozna. Din zona lacului Gozna, pornim în acest circuit pe care putem să-l parcurgem în ambele sensuri. Sensul descris începe pe drumul asfaltat către oraşul Reşiţa şi ajungem la cantonul forestier Poiana Bichi intrăm pe drumul de macadam spre cantonul forestier Padina Seacă pe lângă fostul terasament de cale ferată montană ce a fost săpat pe versanţii calcaroşi între Cuptoare şi Mărghitaş. Deşi acum calea ferată este părăsită, putem traversa cu bicicleta o parte din tunelurile răcoroase prin care acum 100 de ani trecea trenul.

Trei trasee de MTB cu grad de dificultate ridicat

1. Brebu Nou – Tâlva Negranița – Mehadica – Verendin – poiana Rădcoasă – Brebu Nou. Circuitul de 73 de km se recomandă a se realiza în sensul Brebu Nou – Tâlva Negraniţa – Mehadica – Verendin – poiana Şara – Brebu Nou. Coborâm de la înălţimea culmilor unde primii nemţi au întemeiat localităţi, către satele româneşti în care s-au dus lupte pentru păstrarea identităţii şi tradiţiilor româneşti. Coborârea din pădurile Munţilor Semenic se face pe drumuri forestiere de pe care intrăm apoi prin livezile pline de fructe până la Mehadica. De la Mehadica la Verendin ajungem într-o urcare uşoară în care ai parte de peisaje impresionante către dealurile Domaşnei şi Munţii Ţarcu. Urcarea către poiana Şara (Rădcoasa) îţi pune la încercare condiţia fizică însă coborârea spre lacul Trei Ape care urmează te binedispune şi te face să uiţi de efortul depus.

2. Brebu Nou – valea Goleț – Goleț – Slatina Timiș – dealul Văcuței – Brebu Nou. Circuitul Brebu Nou – Goleţ – Slatina Timiş – Brebu Nou ne duce de la 1000 metri altitudine, de la izvoarele râului Timiş, spre valea sa la 250 metri altitudine. Apoi ne întoarce prin poieni lungi şi scăldate de soare la izvoarele celui mai mare râu din Banat. La început, traseul coboară de pe colinele din zona Gărîna în valea Goleţului şi urmează râul o bună bucată. Mai apoi, urcă pe culmile de la Fereuca şi continuă în coborâre pe coama dealului până în satul Goleţ. Din Goleţ pornim spre Saltina Timiş în urcare uşoară pe lângă râul Timiş şi apoi urmează adevărata provocare: urcarea spre lacul Trei Ape, aproximativ 800 de metri diferenţă de nivel pe o distanţă de 15 km.

3. Lacul Gozna – Semenic – Gărâna – vârful Cuca – lacul Breazova – lacul Gozna. Acest circuit de 53 de km te poartă pe coama Munţilor Semenic. Înainte să coborâm către Coşava Apelor schimbăm direcţia spre nord şi suntem deja pe coama Semenicului. Traversam Poiana Alibeg şi urcăm în platoul Semenicului pe care îl traversăm în întregime. Din Semenic, începem o coborâre fantastică până la Gărîna, pe traseul turistic bandă albastră. După o bere la Gărâna, traversăm tot satul şi urcăm spre dealurile de poveste ce înconjoară satul. Mergem spre Vârful Cuca, un punct de belvedere fantastic, o lecţie de geografie despre Munţii Semenic. De aici, coborârea este într-adevar „aspră”. Frânele şi tehnica sunt esenţiale pentru a rămâne în şa, dar e ceva ce sigur te va face să te simţi fericit. Jos, pe lângă râul Bârzava, urcăm lejer către Văliug unde ajungem şi la finalul acestei ture.

Mai multe informații despre traseele de bicicletă, precum și hărțile de traseu găsiți pe http://muntii-nostri.ro și http://www.banatul-montan.ro. O hartă cu trasee ciclo-turistice poate fi comandată de aici.

Programul muzical al ediției din 2019 a festivalului este:

Joi 11 iulie
• Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu (Norvegia, India)

Vinei 12 iulie
• Trygve Seim Quartet (Norvegia)
• Mathisen – Robin – Borlai (Norvegia, Italia, Ungaria)
• Giovanni Guidi Quintet [João Lobo, Francesco Bearzatti, Roberto Cecchetto, Thomas Morgan]

Sâmbătă 13 iulie
• Lars Danielsson & Paolo Fresu (Suedia, Italia)
• Renaud Garcia-Fons & Dorantes (Franța, Spania)
• Grégory Privat Trio (Franța)
• Jacky Terrasson Trio (Franța, S.U.A.)

Duminică 14 iulie
• Moshulu [Jeff Berlin, Dennis Chambers, David Sancious, Oz Noy]
• John Surman Trio (Marea Britanie)

Concurs HaicuBicla la Gărâna Jazz Festival 2019
Concurs HaicuBicla la Gărâna Jazz Festival 2019

Dacă toate cele mai de sus te-au convins să-ți iei bicla și cel mai bun prieten la ediția din acest an a festivalului Gărâna Jazz Festival, poate zeii random.org vor avea gânduri bune cu tine și vei fi câțștigătorul unuia dintre cele două abonamente duble la festival. Tot ce trebuie să faci este să intri aici, pe pagina noastră de Facebook și să urmezi instrucținuile. Luni 1 iulie vom face extragerea și anunța câștigătorii pe pagina de Facebook HaicuBicla.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *