HaicuBicla

Despre noi

Scurt istoric Haicubicla

HaicuBicla s-a lansat pe 5 august 2013 și a început ca o pagină de Facebook. Timpul a trecut ușor, iar asociația a luat ființă în mai 2014.

HaicuBicla s-a născut deopotrivă din revoltă și din bucuria de a pedala. Revolta a avut legătură cu declarațiile oficiale din vara lui 2013 ale primarului de la acea vreme, Sorin Oprescu. Acesta a zis că bicicliștii nu există în București și sunt o masă neglijabilă, în ciuda unor evenimente care susțineau contrariul.

Acesta a fost momentul zero în care Tudor ne-a strâns în jurul lui pe mai mulți prieteni ca să demonstrăm că bicicliștii există în trafic și în țesătura orașului. Din acest moment, alături de Tudor, Bogdan, Cătălin, Sebastian și Oana am început să construim ceea ce este acum HaicuBicla.

Din august 2013, independent de planurile administrației locale din București, am încercat să generăm idei și proiecte care să schimbe în bine viața bicicliștilor. Am strâns kilometri cu STRAVA, am lansat Cardul Biciclistului, am premiat membri ai comunității trimițându-i la festivaluri de muzică sau film, promovând în acest fel cicloturismul, am organizat Conferințele Sfântul Pedalie.

Din 2016 sprijinim în mod concret dezvoltarea infrastructurii pentru bicicliști la nivel național prin amplasarea de Stații Self Service pentru Reparat Biciclete.

De asemenea, din anul 2017 încercăm să sprijinim atât pietonii, cât și persoanele în scaun rulant sau cu probleme locomotorii, acestea fiind, alături de bicicliști categoriile vulnerabile din trafic.

Pentru toți aceștia am reușit să forțăm autoritățile bucureștene să amplaseze un ponton plutitor lângă podul CFR Miorița din parcul Herăstrău pentru ca ocolirea parcului Herăstrău să poată fi făcută în condiții de siguranță, atât de pietoni, cât și de persoanele în scaun rulant sau cu afecțiuni locomotorii, ultimele două categorii fiind cele pentru care până în acel moment nu era posibilă o astfel de plimbare.

Ce facem

Promovăm bicicleta ca stil de viață, stare de spirit, prilej de evadare, alternativă la transport.

Aproximativ 1 din 6 bucureșteni sunt posesori de biciclete, iar numărul celor care folosesc activ bicicleta este estimat între 40.000 și 60.000 și suntem mândrii că îi reprezentăm.

Cum? Printr-un mix de comunicare și servicii, care în timp, să crească numărul celor care folosesc bicicleta.

Cu alte cuvinte, să susținem întreg fenomenul indiferent de nivel și de stilul adoptat si să facem din mersul cu bicicleta o experiență cât mai plăcută și, în același timp, populară.

 
 

Cum ne implementăm ideile?

Printr-un mix de comunicare și servicii care, în timp, să crească numărul celor care folosesc bicicleta.

Acțiuni și campanii

1. Amplasarea de stații de reparat biciclete în mod gratuit în București, Brașov, Sfântu Gheorghe

2. Amplasarea unui ponton plutitor în Herăstrău prin convingerea autorităților ca ocolirea parcului Herăstrău să fie făcută în siguranță pentru pietoni, persoane cu dizabilități și bicicliști

3. #CanalBusters – poziționarea perpendiculară pe sensul de mers a grilajelor gurilor de canal

4. Lobby în sectorul privat, pentru crearea de parcări pentru biciclete, a.î. să fie încurajat mersul cu bicicleta la locul de muncă în rândul angajaților.

5. Clubul HaicuBicla – platformă socială dedicată bicicliștilor, formată dintr-un club și o aplicație mobilă dedicate bicicliștilor. Clubul HaicuBicla activ pe STRAVA numără 14,318 de membri și peste 4.000,000 de kilometri înregistrați. Pe Facebook comunitatea numără 9125 de membri.

6. Conferințele Sfântul Pedalie.

7. Încurajarea cicloturismului prin parteneriate cu festivaluri precum: Electric Castle, Summer Well, Smida Jazz Festival, 3SO, Gărâna Jazz Festival.