Statele lumii pariază pe bicicletă și alte mijloace alternative de transport la ieșirea din starea de urgență. Acest lucru s-ar putea întâmpla și la noi dacă ne-am trimite punctul de vedere la propuneri.relaxare@ms.ro. Aceasta, deoarece Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat sâmbătă 09 mai recomandările ce vor fi dispuse de instituții, odată cu ieșirea din starea de urgență și reluarea activității. Documentul este lansat în dezbatere publică, iar sugestiile pot fi trimise pe adresa de email amintită mai sus. Documentul poate fi consultat aici.
Ne-a atras atenția Anexa 8 întrucât în aceasta sunt prinse Regulile generale de organizare și desfășurare a transportului de persoane, împreună cu Regulile specifice de organizare și desfășurare a transportului de persoane pe categorii.
Dintre măsurile cu privire la transportul de persoane și la regulile de organizare, nu am regăsit nimic cu privire la încurajarea mersului pe jos, cu bicicleta și / sau trotineta.
Ca o paralelă, joi, Paola De Micheli, Ministra transporturilor din Italia a anunțat susținerea mersului cu bicicleta în perioada post covid 19 prin subvenționarea a 70% din contravaloarea unei biciclete, respectiv până la suma de 500 euro per bicicletă.
În aceeași ordine de idei, de încurajare a mersului cu bicicleta, în aceste vremuri noi în care se pune accentul pe distanțarea socială, Guvernul Marii Britanii a publicat ieri un comunicat prin care anunța încurajarea mersului pe jos și cu bicicleta, printr-o investiție de 2 milioane lire sterline, având scopul de a detensiona transportul în comun.

Pe lângă mersul pe jos sau cu bicicleta, nici folosirea trotinetelor nu este uitată de autoritățile din afară.

Vom lăsa în continuare acele măsuri pe care le-am trimis săptămâna trecută administrației prezidențiale, guvernului și primăriei generale. Ne-am inspirat din ce am citit că fac deja alte state pentru sănătatea angajaților firmelor de transport, călătorilor, a comunităților din care fac parte. Deoarece măsurile INSP publicate ieri sunt în dezbatere publică, am trimis propunerile noastre și la adresa de e-mail propuneri.relaxare@ms.ro, ceea ce îți recomandăm și ție:
1. Creșterea spațiului pentru pietoni, bicicliști și trotinetiști, prin reîmpărțirea spațiului carosabil și al trotuarelor (lățirea trotuarelor și crearea de trotuare acolo unde nu sunt), în vederea încurajării mersului pe jos, cu bicicleta sau trotineta.
2. Încurajarea mersului pe jos, cu bicicleta sau trotineta prin calmarea traficului auto, astfel încât să scadă riscul de accidente din cauza vitezei cu care circulă autovehiculele prin orașe.
3. Creșterea siguranței din transportul în comun prin adaptarea acestuia la noile nevoi și prin respectarea unui program cu ore de sosire în stații (punctualitatea transportului în comun) pe o perioadă nedeterminată, până la dobândirea imunității și / sau găsirea unui tratament eficient pentru Covid-19.
În acest sens, reamintim că Magistrala 4 de metrou are afișajul nefuncțional după mai bine de 9 ani de la inaugurare liniei de metrou.
4. Obligativitatea montării de pereții despărțitori în autoturismele folosite ca taxi.
5. Obligativitatea montării de semnalistică cu privire la respectarea distanțării dintre persoane în gări, stațiile mijloacelor de transport în comun, metrou, peroane, dar și în interirorul mijloacelor de transport în comun și pe scaunele acestora / banchetele / vagoanele acestora. Această măsură este una imperios necesară atât pentru lucrătorii din mijloacele de transport, cât și pentru călători și comunitate în general.
[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]
Anexa 8 cu propunerile INSP prevede următoarele:
Regulile generale de organizare și desfășurare a transportului de persoane
1. Accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea obligatorie a unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și
nasul;
2. Numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim un metru între călători;
3. Angajații vor fi instruiți să rămână acasă dacă au fost expuși direct la virus și / sau prezintă simptome (febră, dificultăți de respirație, tuse uscată).
Se va efectua triajul zilnic al angajaților menținând distanțarea de 1 metru, prin interviu și termometrizare înainte de intrarea in tura.
4. Se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior) și se vor menține ferestrele deschise (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune.
5. Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, la un interval de cel mult 4 ore. Pentru vehiculele care parcurg un traseu cu durata mai mare de 4 ore, se va efectua curățenia și dezinfecția vehiculului la începutul și la finalul cursei. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusul. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă.
6. Prin stațiile de difuzare din cadrul mijloacelor de transport, acolo unde acestea există, se vor comunica permanent informații cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID – 19.
7. Conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (șoferi, pasager, persoane adiacente parcursului, etc).
8. La îmbarcare/debarcare, cât și pe timpul deplasării, pasagerii vor respecta o distanta de minim un metru unul de celălalt.
Reguli specifice de organizare și desfășurare a transportului de persoane pe categorii
I. Mijloace de transport în comun intra-urban de suprafață (autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz)
1. Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului
pasagerilor;
2. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri;
3. Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși;
4. Pentru microbuzele care efectuează transport intra-urban este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.
II. Mijloace de transport în comun inter-urban/internațional rutier (autobuz, autocar, microbuz)
1. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri;
2. Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului
pasagerilor;
3. Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși.
III. Mijloace de transport în comun pe căile ferate
1. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri;
2. Pentru vagoanele de tip cușetă sau vagoanele de dormit, se permite transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii;
3. Este interzisă introducerea vagoanele de tip restaurant în componența garniturilor;
4. Pentru toaletele din vagoane este obligatorie asigurarea apei curente, săpun lichid și dezinfectant de mâini.
IV. Transportul de persoane cu metroul pe reţeaua de căi ferate subterane şi supraterane
1. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare cât și pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri;
2. Accesul în stațiile de metrou se va realiza în mod controlat, astfel încât, pe peroanele de așteptare pasagerii să poată păstra distanța de minim un metru între ei.
Dacă tot ai ajuns până aici cu lectura, îți reamintim să-ți trimiți și tu punctul de vedere la propuneri.relaxare@ms.ro.
Mulțumim din toate spițele!